Multimedia
 
   Contact
 
 
Voor krantenartikels over Surlet de Chokier klik hier

Erasme Louis Surlet de Chokier

 Surlet de Chokier

Erasme Louis Surlet de Chokier (Gingelom 1769 - Gingelom 7 augustus 1839) was een Belgische politicus en edelman. Hij werd in 1816 als baron opgenomen in de Nederlandse adel. Tevens was hij regent en eerste staatshoofd van België.


Levensloop
Tijdens de Heureuse Révolution van 18 augustus 1789 , waarbij een menigte, aangestoken door de Franse Revolutie het Luikse stadhuis binnendrong en de Prins-bisschop op de vlucht joeg, maakte hij deel uit van het Luikse patriottenleger. Toen dit leger in 1790 door de Oostenrijkse troepen tijdens schermutselingen in Hasselt en Zutendaal uiteengeslagen werd vluchtte hij naar Breda. In 1792 keerde hij terug naar Gingelom.

In 1795, na de annexatie door Frankrijk van de Zuidelijke Nederlanden en het Prinsbisdom van Luik, werd hij een overtuigd aanhanger, eerst van de Franse Revolutie en vervolgens van Napoleon. In 1800 werd hij op 31-jarige leeftijd verkozen tot burgemeester van Gingelom en als lid van de departements- en de arrondissementsraad. In 1812 werd hij eveneens lid van het napoleontische parlement.

Toen, na de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815, het huidige België aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden toegevoegd werd, werd hij in de Tweede Kamer van de Staten-Generaal de leider van de Belgische oppositie. Hij was er zo kritisch en spits dat hij er de bijnaam 'Surlet de Choquant' (Surlet de ergerlijke) kreeg. Koning Willem I zorgde er persoonlijk voor dat hij tot in 1828 niet meer in de Tweede Kamer verkozen werd.

Na de Belgische Revolutie werd de onafhankelijkheid uitgeroepen door het Voorlopig Bewind en werden er verkiezingen uitgeschreven voor het Nationaal Congres. Surlet werd in het arrondissement Hasselt als afgevaardigde verkozen en vervolgens in het Congres tot voorzitter gekozen. De Belgische Grondwet werd er onder zijn leiding opgesteld.

Na de weigering door de Franse koning Lodewijk Filips van de Belgische kroon voor zijn zoon, werd Surlet door het Congres op 25 februari 1831 aangesteld als Regent en werd hij bijgevolg het eerste Belgisch staatshoofd. Hij bleef dit tot aan de eedaflegging van Koning Leopold I op 21 juli 1831.


Later eerbetoon
In Brussel werd een plein naar hem genoemd: het Surlet de Chokierplein (vlak tegenover het Madouplein). Het plein wordt gesierd door een bronzen standbeeld waarbij een vrouw wordt afgebeeld die fier de Belgische vlag omhoog steekt. Op de sokkel is een plaat bevestigd met daarop, in het Frans en in het Nederlands, de eerste drie alinea's van de Brabançonne. Het beeld werd gecreëerd door de beeldhouwer Ch. Samuel en werd op 16 november 1930 ingehuldigd. De Franse Gemeenschapsregering is op dit plein gevestigd op de nr's 15-17.

Sinds december 2000 wordt er in Gingelom een lokaal bier gebrouwen dat speciaal naar hem "De Chokier" genoemd werd.